Z-ca dyr. ds Ogólnych
Pracownia Bioenergetyki i Mechanizmów Chorób Mitochondrialnych Instytut Biochemii i Biofizyki PAN, Warszawa, Polska
Ukończyła biologię molekularną na Uniwersytecie Warszawskim. W 2001 r. uzyskała tytuł doktora biochemii i odbyła staż podoktorski w laboratorium prof. Jean-Paula di Rago w Instytucie Biochemii i Genetyki Komórkowej, CNRS, w Bordeaux we Francji. Od 2024 r. profesor zwyczajny. Po powrocie do kraju kontynuowała badania nad mechanizmami chorób neurodegeneracyjnych wywołanych mutacjami w genomie mitochondrialnym. W swoich badaniach wykorzystuje drożdże piekarskie, ponieważ jest to jeden z dwóch obecnie dostępnych organizmów, w których możliwa jest celowana modyfikacja genomu mitochondrialnego. W tej dziedzinie jest unikatowym ekspertem na skalę światową. W swoich badaniach wraz ze współpracownikami opisała mechanizm patogenezy 24 mutacji w genie MT-ATP6, który koduje podjednostkę ATP6 syntazy ATP – enzymu produkującego ATP.